Dan Olofsson och entreprenörens hemlighet

tillvaxtmalmo_danolofsson_20160926_10

Den senaste veckan har det blivit mycket firande för Dan Olofsson. Inte nog med att han fyllde år i helgen, utan hans bolag Sigmas 30-års jubileum firades med 6 olika evenemang. Dan berättar att ett av eventen gick av stapeln på Ribban igår, då personal med familjer roade sig. När han stod där på stranden fick han en stark känsla – det är det här som är viktigt. Att man har jobb och kan försörja sin familj.

Det var så Dan startade morgonen tillsammans med våra ca 140 morgonpigga gäster.

Dan är en lirare

lir_dan_olofssonPå 70-talet var Dan en teknisk nörd i Lund. Ett enskilt möte med ett företag hade stor påverkan på hela hans verksamma liv. Företaget hade ett problem, och han levererade ett par lösningar. Mötet ledde till att han fick upp ögonen för det viktiga kundmötet och lösandet av kundens behov. ”Tappa aldrig fokus på kundens behov”, säger Dan Olofsson.

Dan förpackade sina erfarenheter med hjälp av tre bokstäver; LIR. Lyssna på kundens behov, ha en bra idé och skapa ett bra resultat för både kunden och dig själv. Ingen av de tre delarna klarar sig utan den andra.

 

Jobba tillsammans och alltid långsiktigt

Dan menar att de stora möjligheterna finns i de drivna människor som arbetar gemensamt för att skapa tillväxt, med fokus på långsiktighet. Det är också långsiktigheten som ger dig möjlighet att hantera felaktiga beslut. Om du har tiden, kan du alltid rätta till och driva vidare.  I Dans bolag ser man att det finns en stor vinst i att man väljer avancerade och krävande projekt och kunder – det ger  inte bara utvecklingsmöjligheter för kunden utan också för den egna personalen och organisationen.

Företagsledare måste, precis som fotbollsmålvakter, ha lite tur.

Men det är inte bara tur som är hemligheten bakom ett framgångsrikt entreprenörskap. Under morgonen inser åhörarna att Dan har arbetat hårt, har ett starkt driv och han beskriver sig som slitstark i motgångens stund. För motgångar har funnits, om inte annat i lågkonjunkturens mörka perioder. Det finns många lärdomar att ta med sig från utmanande tider, säger Dan. Nuförtiden tänker Dan ofta på att han har ett bredare ansvar. För anställda, familjer, samhället. Han menar att Star for life är hans bästa investering.

Varje ung människa har en dröm – Star for life

När Dan och hans familj bestämde sig för att njuta av livet i Sydafrika blev de snart varse om att det inte var så njutbart för de som bodde i deras närmsta omgivning. Personalen dog i hiv/aids och barnen lämnades åt sitt öde. De funderade över vad de kunde göra, vilket ledde till projektet Star for life. Varje ung människa får en så kallad drömbok där de skriver ner sina drömmar. Sedan får de information och stöttning i hur de måste vara aidsfria för att nå sina drömmar.

Dan Olofsson har haft stor påverkan på många personers liv. Och många personer har haft påverkan på Dans liv och de val han har gjort.

Så vad är Dans hemlighet bakom att lyckas som entreprenör? Jo, hårt arbete och lite tur. Och vi kan lägga till att Dan nuförtiden bara gör sånt som han tycker är kul! 

 

Vem: Dan Olofsson

Vad: Entreprenör och grundare till Uppstart Malmö/Tillväxt Malmö

Aktuellt: Frukostsamtal på Tillväxt Malmö

Siffror: Dan firar 66 år och Sigma firar 30 år

 

tillvaxtmalmo_danolofsson_20160926_2

tillvaxtmalmo_danolofsson_20160926_24

tillvaxtmalmo_danolofsson_20160926_28

tillvaxtmalmo_danolofsson_20160926_33

Fler bilder finns på vår Facebook-sida: Tillväxt Malmö

Kolla in hela Tillväxt Malmös kalendarium för fler intressanta och lärorika seminarium!

 

Publicerad i Nyheter
Ver peliculas online