Maxa Malmö ger resultat – Enjay tar in miljoner

Enjay har tagit fram en produkt som återvinner energi ur frånluftsventilationen från bland annat restauranger, en hittills omöjlig nöt att knäcka. Nu tar man in 3,1 miljoner kronor från investeraren Peter Enberg och från Energimyndigheten.

EnjayMalmöbaserade Enjay drar nytta av naturkrafterna för att återvinna energi med en produkt som kan spara fastighetsägare hundratusentals kronor om året. Produkten Lepido kombinerar två nya patenterade svenska uppfinningar: en unik luftvärmepump och en filterfunktion som renar luft från fett, sot och fukt.

I dagarna blev det klart att man tar in 3,1 miljoner kronor för att kommersialisera produkten – två miljoner via Energimyndighetens utlysning Verifiering av energiinnovationer, och 1,1 miljoner från affärsängeln Peter Enberg, som tidigare investerat i bland annat Orbital Systems och Green Furniture.

– Lepido sparar i genomsnitt 300 000 kWh årligen för varje fastighet med en restaurang. Det motsvarar en besparing på 30 ton fossil koldioxid – varje år. Vi har gjort ett framgångsrikt pilotcase hos Burger King i Malmö, och med kapitaltillskottet kan vi nu slutföra produktutvecklingen och lansera under 2018, säger Jesper Wirén, affärsutvecklare på Enjay.

Jesper Wirén har själv mångårig erfarenhet från ventilationsbranschen. Tillsammans med Nils Lekeberg, tidigare marknadschef på Ford Sverige, driver han Enjay.

Bolaget har redan uppvaktats av några av branschens ledande aktörer och målet framöver är att lansera produkten internationellt med hjälp av strategiska partnerskap i utlandet.

Speeddejten på Maxa Malmö gav resultat

Investeraren Peter Enberg träffade man 2016 vid Maxa Malmö, som är Tillväxt Malmös speeddejting för entreprenörer och investerare. Jan-Erik Bengtsson, Tillväxt Malmös verksamhetsledare, spår framgång för bolaget.

– Grunden för ett framgångsrikt företag är att verkligen lösa ett problem. Det gör Enjay. I tillägg krävs det hårt arbete och ett bra nätverk. Det känns även som om Enjay har hittat helt rätt investerare. Med sitt driv och sin erfarenhet borgar allt för att det kommer gå riktigt bra, för här finns mycket pengar att spara, säger han.

Tom Lövstad, partner på Management Partners och mentor för Enjay vid den ideella organisationen Connect Sverige som matchar startups med näringslivet, tror detsamma:

– Ungefär ett av tio startupbolag blir framgångsrika. Jag tror att Enjay är det bolaget.

www.enjay.se

 

Publicerad i Nyheter
Ver peliculas online