Förra veckan kickade vi igång årets första omgång av våra populära frukostseminarium, passande nog på temat hälsa.

Fredrik Palmer från Palmer Friskvård hade denna morgon samlat ett 30-tal seminariebesökare till vår partner Delphis nya snygga lokaler i Epic på Universitetsholmen.

Fredrik inledde morgonen med det lite nedslående beskedet att vanan vinner över viljan 7 av 10 gånger. Det är därför det är så svårt att genomföra långvariga förändringar. Deppigt. Men går det att göra något åt det?

– Tyvärr är det så att man aldrig kan bli av meden vana, säger Fredrik. Men det går absolut att programmera om dem och på så sätt göra om en dålig vana till en bättre vana.

Fredrik Palmer

Varför skapas vanor?

För att lyckas med detta krävs lite arbete. Först och främst måste man förstå hur och varför en vana uppstår.

– Vår hjärna skapar vanor för att automatisera vissa processer som annars skulle kräva mycket energi för att utföra, på engelska kallas detta ”chunking”. Tänk dig tandborstning, det är en ganska precis handling med många moment som ska utföras två gånger om dagen. Om denna process – ta tandborsten, blöt ner den, lägg på tandkräm, för in den i munnen, borsta runt och mellan alla individuella tänder, spotta ut tandkräm, skölj munnen och ställ tillbaka tandborsten – inte skulle vara ihopklumpad så skulle denna process kräva en hel del energi för att utföra varje gång.

Istället har vår hjärna lärt sig att slå samman ett visst antal steg och processer tillsammans med en trigger (startsignal) och en slutsignal för att veta när processen är klar. Så hur gör man då för att programmera om en vana?

– Man måste hitta sin trigger, vad är det som sätter igång din vana att exempelvis ta en chokladbit varje eftermiddag runt 15.00? Är det hunger, rastlöshet eller är du trött? Ta reda på vilken känsla som styr ditt beteende och hitta sedan sätt att kringgå ditt invanda beteende. Testa att ta en kopp kaffe eller te, gå en promenad eller ställ dig upp och stretcha lite.

Frukostseminarium med Palmer Friskvård

Hälsa - ett vitt begrepp

Att vara och känna sig hälsosam är ett vitt begrepp och innehåller många olika delar som kan skilja sig individer emellan. Det kan exempelvis röra sig om att vara smärtfri, ha en vikt man trivs med, bra blodvärden, bra kondition, bra matvanor och så vidare. Fundera på vad det är du vill uppnå.

– Hitta anledningen till att du vill bli mer hälsosam. Kanske vill du må bättre, orka mer eller slippa högt blodtryck och tappa några kilon. Motivation är viktigt men ”hotivasion” kan också fungera bra.

När målbilden är på plats ska du enligt Fredrik skapa delmål och krydda dem med känslor. Ta dig också tid att göra en noggrann utvärdering av ditt nuläge och tänk igenom vad som har fungerat förr och vad som gått mindre bra.

– Det är klokt att skapa processmål istället för resultatmål. På så sätt tar du bort fokus från framgång eller misslyckande och blir istället inställd på att ta ett steg i taget mot ditt slutmål. Sen håller du dig till planen. Lita på att du klarar av det och glöm inte bort att belöna dig själv för dina framgångar.

Vill du delta på våra kostnadsfria seminarier? Gå till vårt kalendarium i menyn för att ta del av kommande seminarier.

No items found.
Filtrera:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ta del av våra nyheter: